Bao Buns med ”Pulled Jackfrukt”
Ingredienser
Pulled jackfrukt
- 400g jackfruktskalad, urkärnad
- 3st chipotle
- 1msk gul lök (ar)hackad
- 1st vitlöksklyfta (or)
- 1msk Olivolja
- 400g tomat (er)hackade
- 2msk balsamvinäger
- 0,5dl farinsocker
- 2dl kaffe
- 1tsk salt
Tillbehör t.ex.
Portioner: personer
Instruktioner
Bao buns
- Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt matoljan och vattnet (ska vara lite varmare än fingervarmt). Kör degen i en matberedare i 10 minuter. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40-50 minuter.
- Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambukorg och lägg i de antal bullar som får plats. Har du ingen bambukorg hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Det går också att göra bullarna i ugnen på 150° grader. Tillsätt lite kallt vatten längst ner i ugnen.
Pulled jackfrukt
- Koka jackfrukten i en kastrull med vatten och salt i ca 10 minuter. Häll över på ett durkslag och låt rinna av.
- Ta bort stjälkarna från Chipotlen och dela den i bitar och rosta på medelvärme i en torr stekpannan.
- Skiva jackfrukten i strimlor. Stek i några minuter i olja. Tillsätt lök och vitlök och fräs några minuter. Tillsätt chipotle, tomater, balsamvinäger, farinsocker och kaffe. Låt allt koka ihop till en glaze, ca 20-30 minuter. Smaka av med salt.
- Ställ ett durkslag med stora hål över en skål eller kastrull. Lägg i jackfruktsröran och låt såsen rinna av. Pressa lite med en gaffel. Ställ undan såsen och använd vid servering. Lägg resterande jackfrukt, som fortfarande har lite sås på sig, på en plåt. Rosta i 200°C i ugn i ca 15 minuter, tills den blir krispig.
- Fyll bullarna med pulled jackfrukt och valfria tillbehör.