Surströmmingspremiär

Blogg-surstrommingspremiar1Enligt traditionen ska denna läckerhet/illaluktande sörja börja avnjutas 3:e torsdagen i Augusti. Entusiasterna jublar men för dem som inte är lika lyckliga över den saltade och jästa fisken kan man fylla tunnbrödrullarna med lax, tonfisk eller rökt kött.

De klassiska tillbehören till surströmmingen är kokt Mandelpotatis, hackad smörfräst gul eller rå röd lök och hårt eller mjukt tunnbröd med smör. Även gräddfil, tomat, dill eller gräslök hör till. Tomat under eller efter måltiden minskar dessutom gasbildning i magen och ger bättre andedräkt. En del tycker också att äpplemos eller lingon är goda tillbehör till denna doftbomb.

Nybörjare rekommenderas ofta att äta surströmmingen i en så kallad klämma, vilket är ett tunnbröd med smör, lök, surströmming och gräddfil, då gräddfilen mildrar smaken något.

Ett varningens ord till sist – öppna ALDRIG burken med surströmming inomhus! Detta misstag gjorde jag när jag fotade bilderna och den doften sitter fortfarande kvar i vårt hus. Ättika, citron, vädring och diverse doftskapare har mildrat doften något men inte helt. Nu är du varnad!

Surströmming med klassiska tillbehör

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner: port.
Instruktioner
  1. Skala och koka potatisen försiktigt (ca 10-15 min). Mandelpotatis kan lätt koka sönder så koka inte för länge. Låt svalna. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka dillen. Skiva tomaterna.
  2. Öppna burken med surströmming, helst utomhus. Se till att du vinklar burken så att ev. pys inte sprutar på dig eller något du inte vill ska lukta. Gör först ett litet hål och låt det pysa färdigt innan du öppnar resten av burken. Häll av vätskan.
  3. Lägg alla ingredienserna på olika fat eller i skålar och servera med tunnbröden och smör.

Blogg-surstrommingspremiar1


potatis-mandel-IMG_0264Mandelpotatis är Norrlands goding med en lätt nötsmak. Sorten är mjölig, långoval och njurformad med gult kött. Mandelpotatis kokas helst med skalet på. Koktiden är kortare än andra sorter. Håll koll på tiden så att potatisen inte kokar sönder. Den speciella smaken gör att den passar bra till fisk, skaldjur och vilt. Den är också god i potatismos eller en klassisk potatis- och purjolökssoppa.

Mandelpotatis är ett klassiskt tillbehör till surströmmingspremiären!