Recept med blodapelsin

Röd apelsin/
Blodapelsin

Röda apelsiner, eller blodapelsiner som de också kallas, är en egen botanisk art. Tack vare sin vackra färg och höga C-vitaminhalt anses Siciliens röda apelsiner som världens finaste. Här existerar ett speciellt mikroklimat med varma dagar och kyliga nätter. För att klara temperaturskillnaden utvecklar de röda apelsinerna pigmentet anthocyanin (samma som färgar bl.a. granatäpplen röda…), som ger apelsinköttet dess röda färg. En perfekt balans mellan surhet och sötma ger en rik eftersmak. Den speciella smaken hos de röda apelsinerna uppkommer genom jordmån, läge och rätt balans mellan sol och regn.

Röda apelsiner odlas även i stor utsträckning i Marocko och Spanien och en del av den svenska importen kommer även därifrån numera. På senare år har de, pga ökad efterfrågan, även börjat odlas i Algeriet, Tunisien, Hongkong, Pakistan, Egypten, Indien, Nya Zeeland, Kina och Iran men dessa apelsiner importeras inte till Sverige i nuläget.

De tre vanligaste sorterna är Tarocco, Sanguinello och Moro, den nyaste sorten av de tre. Mindre vanliga sorter är Khanpur, Washington Sanguine, Ruby Blood, Sanguina Doble Fina, Delfino, Red Valencia, Burris blood Valencia , Vaccaro blood, Sanguine grosse ronde, Entre Fina blood och Sanguinello a pignu.

Det finns även sk falska röda apelsiner såsom t.ex. Cara Cara. Dessa får sin röda färg av färgämnet lykopen, samma som hos t.ex. tomater, istället för antocyanin.