Laktos- & nötfria semlor med bär
Ingredienser
Bullar
- 4,5dl mjölklaktosfri
- 75gram smörlaktosfritt
- 25gram smörlaktosfritt, rumstempererat
- 50gram jästför söta degar
- 2krm salt
- 1,5tsk kardemummamalen
- 1dl strösocker
- 2msk sirapljus
- 0,8-1liter vetemjöl
- äggför pensling
Semlor
- 5dl vispgräddelaktosfri
Hallonfyllning
- 2msk strösocker
- 3dl hallonfärska
- 1dl vispgräddelaktosfri, hårt vispad
- Semmelbröd
Portioner:
Instruktioner
- Smält 75 g av smöret och värm med mjölken tills det blivit 37°C. Smula jästen och rör ihop med smör/mjölken. Fortsätt och röra i socker, sirap, salt, kardemumma och resten av smöret. Sikta sedan i mjölet lite i taget, tills den känns kladdig men lossar från sidorna, arbeta degen i hushållsmaskin eller för hand i 5 minuter. Låt jäsa på dragfri plats under bakduk till dubbel storlek - ca 45 minuter.
- Sätt på ugnen på 220°C. Häll ut degen på mjölat underlag och arbeta någon minut. Dela till 10-12 stycken bullar och lägg på en smord plåt. Lägg på bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg.Grädda i mitten på ugnen tills de fått fin färg ca 10-15 minuter.
- Låt svalna innan du bygger dina semlor. Skär bort toppen på semlan och gröp ur ett hål ur bullen. Blanda detta med hallon, socker och vispgrädde och lägg tillbaka i semlan. Vispa grädde (laktosfri vispgrädde vispas bäst kylskåpskall) och lägg i semlan, lägg på hatten och pudra över med florsocker. Garnera gärna med färska bär.