Apelsinparfait med granatäpple- & tranbärssås
Ingredienser
Parfait
- 5st äggula (or)
- 1,5dl strösocker
- 1tsk vaniljsocker
- 1dl apelsin (er)juicen
- 2st apelsin (er)skalet
- 5dl vispgrädde
- 0,5st limeskalet
Granatäpple och tranbärssås
- 50gram tranbäreller lingon
- 4msk strösocker
- 0,5dl apelsin (er)juicen
- 1st granatäpple (n)kärnorna
Portioner:
Instruktioner
- Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt. Blanda i apelsinskal och juice. Vispa grädden. Blanda den med äggvispet. Skölj en kak, bröd eller parfaitform (ca 1,5 l) med kallt vatten. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ in i frysen minst 6-8 timmar.
- Blanda tranbär, socker och apelsinjuice i en kastrull och låt koka på svag värme i ca 15 min tills det tjocknat lite. Sila sedan bort skal och klumpar. Låt svalna. Tillsätt granatäpplekärnorna i tranbärssåsen.
- Tag ut parfaiten ur frysen och låt stå i kylen ca 30 min. Skölj utsidan av formen med varmt vatten och stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat. Häll upp såsen runt parfaiten. Dekorera med rivet limeskal.