Bergamottmarmelad

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner: dl
Instruktioner
 1. Tvätta frukterna noggrant i vatten. Riv det allra yttersta av skalet på bergamotten med ett grovt rivjärn. Försök att inte få med det vita som är väldigt beskt
 2. Skär bort skalet på bergamotten så att du bara har fruktköttet kvar, dela i klyftor och skär bort mittensträngen och allt det vita samt ta bort kärnor. Skär fruktköttet i lite mindre bitar och lägg i kastrullen tillsammans med det rivna skalet.
 3. Häll över 1,5 dl vatten och låt det koka i 5 minuter. Häll över allt i en finmaskig sil och spola lite kallt vatten över fruktköttet. Tryck ut så mycket vatten du kan ur blandningen och häll sedan tillbaka den i grytan.
 4. Tillsätt 2,5 dl vatten, låt det koka upp och tillsätt syltsocker under omrörning.
 5. Låt marmeladen koka i ca 15 minuter. Gör ett marmeladprov för att se när den är klar.
 6. Häll upp på rena burkar och förvara i kylskåp.

Bergamott

Bergamott (Citrus ×limon Bergamia-gruppen) är en hybrid mellan suckatcitron och pomerans. Namnet kommer från den italienska staden Bergamo där den först började odlas i större skala. Frukten odlas främst i Italien och norra Afrika för sitt skal ur vilket en eterisk olja, bergamottolja, utvinns genom pressning. Oljan är gul eller grön till färgen och har citrusaktig doft och bitter smak. Bergamottolja används bland annat till framställning av parfym och kosmetiska preparat samt till smaksättning av te, tobak och likör.

Det är inte särskilt vanligt att äta bergamott eftersom frukten är mer bitter än en grapefrukt, men mindre sur än en citron. Det går dock att äta bergamottfrukten naturell, och på Mauritius dricker man även juicen från frukten trots att den har en ganska bitter smak. Annars är det vanligast att använda bergamottolja eller bergamottaromen bergamottin i olika drycker såsom likör och te. Till exempel är en av världens mest populära tesorter, Earl Grey, smaksatt med bergamott. Det är även en ingrediens i olika kakor, bakverk, likörer och marmelad.

Bergamott är i viss mängd giftigt.