Chokladdoppade, karamelliserade äpplen
Ingredienser
- 6st äpple (n)
- 5dl socker
- 2,5dl vatten
- 2dl ljus sirap
- 1st kanelstång
- 6st träpinnar
Topping
- 400g chokladljus eller mörk
- 100g chokladvit
- nöttert.ex. mandel, hasselnötter
- kokosflingor
Portioner: st
Instruktioner
- Skölj och torka äpplena. Ta bort stjälken. Tryck ner en träpinne i varje äpple där stjälken suttit. Pensla ett bakplåtspapper med olja och lägg på en plåt.
- Blanda socker, vatten, sirap och kanel i en kastrull. Koka på medelvärme till ca 150 grader. Ta av från värmen. Ta upp kanelstången. Doppa ett äpple i taget i sockerlagen. Låt överflödig sockerlag rinna av och ställ äpplet på plåten. Låt äpplena svalna och stelna.
- Smält valfri choklad över vattenbad. Doppa de kanderade äpplena i chokladen och strö över toppingen. Låt stelna och servera.