Citruspaj med rosmarin-kanderade pecannötter
Ingredienser
Citruskräm
- 2,5dl vispgrädde
- 3,5 dl florsocker
- 0,5st apelsin (er)rivet skal av
- 0,5st citron (er)rivet skal av
- 1st kanelstång
- 2st nejlika (or)hela
- 2st kryddpepparkorn
- 2krm ingefära
- 5st ägg
- 4msk citron (er)pressad saft av
Apelsinkompott
- 1st gelatinblad
- 3st apelsin (er)
- 0,5dl apelsin (er)pressad saft av
- 0,5st vaniljstång
- 1msk socker
Pecannötter
- 100g pecannötter
- 50g smör
- 0,5dl honung
- 3kvistar rosmarinfärsk
Portioner: bitar
Instruktioner
Pajdeg
- Ställ ugnen på 175 grader. Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt. Arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm ). Förgrädda i ca 10 minuter.
Citruskräm
- Koka upp grädde med socker, citrusskal och kryddor. Ta bort från värmen. Sila bort kryddorna. Vispa ner ägg och citronsaft. Häll smeten i pajformen och grädda ca 30 min, tills smeten precis stannat. Låt kallna.
Apelsinkompott
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Filéa apelsinerna. Ta tillvara saften, mät till 1 dl. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Dela stången i 4 bitar. Koka upp apelsinsaft, vaniljstång, -frön och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt gelatinbladet. Låt kallna i rumstemperatur. Blanda ner apelsinbitarna. Fördela kompotten på pajen. Ställ i kyl ca 1 timme.
Pecannötterna
- Värm smöret tills det precis börjar bubbla, tillsätt honung, rosmarin och nötter och låt småputtra i ett par minuter tills honungen börjar bli seg. Häll upp nötterna på ett oljat bakplåtspapper. Låt kallna och bryt sönder i lämpliga bitar som du fördelar på pajen vid servering.