Galette på smördeg med sommarfrukter
Ingredienser
- 1pkt smördegkyld
Fyllning
- 6-8st stenfruktermogna, tex. aprikos, persika eller nektarin
- 4msk råsocker
- 1tsk vaniljsocker
- 2msk smör
- 1,25dl mandlarmalda
Topping
- aprikosmarmeladblandat med lite vatten
- florsockeratt pudra över
- bigarråer
- blåbärfärska
- björnbärfärska
- citronmelisseller mynta
Portioner: port.
Instruktioner
- Dela persikorna, ta ut kärnorna och skiva frukten. Rulla ut den kylda smördegen (med bakpappret) på en plåt.
- Blanda mandel, smör och vaniljsocker och bred ut blandningen i mitten av smördegsplattan. Lägg fruktskivorna ovanpå och strö över socker. Vik upp och knip ihop kanterna på smördegen och forma till en rund paj. Grädda i 200 grader ca 15 minuter eller tills degen är gyllenbrun och luftig.
- Pensla med aprikosmarmelad som rörts ut i lite vatten. Toppa med bär och bigarråer och dekorera med citronmeliss eller mynta. Pudra lite florsocker över. Servera med vispgrädde eller glass.