Morotstårta med kanderade morötter
Ingredienser
Morotskaka (3 bottnar)
- 6dl morötterrivna
- 5dl vetemjöl
- 4 dl socker
- 4st ägg
- 3dl solrosolja
- 1tsk vaniljsocker
- 1tsk bakpulver
- 2tsk bikarbonat
- 1tsk kardemumma
- 1tsk ingefärariven
- 1krm salt
Frosting
- 400g philadelphiaost
- 130g smörrumstempurerat
- 4,5dl florsocker
- 1,5tsk vaniljsocker
- 1st limeskalet, finrivet
Vid servering
Portioner: bitar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa 3 formar med löstagbar kant, 18 cm i diameter.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggblandningen. Tillsätt solrosolja och rivna morötter.
- Häll 1/3 av smeten i varje form. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Känn om kakan är klar med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna.
Frosting
- Vispa alla ingredienser krämigt.
Kanderade morötter
- Skala och skiva morötterna tunt. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Låt morotsskivorna sjuda i sockerlagen i 10-15 minuter eller tills de är mjuka men ändå håller formen. Om du använder lila morötter kan de färga av sig. Skölj morötterna i kallt vatten.
Montering:
- Jämna till tårtbottnarna om det behövs. Lägg ett lager frosting på första tårtbotten och lägg på nästa tårtbotten, ett till lager frosting och lägg till sist på sista tårtbotten. Bred frosting runt hela tårtan. Dekorera med kanderade morötter och citronmeliss.