Nässelsoppa med pocherat ägg
Ingredienser
Nässelsoppa
- 2liter nässlorspäda, nyplockade
- 2st schalottenlök (ar)finhackade
- 2msk smör
- 2msk mjöl
- 2tärningar hönsbuljong
- 9dl vatten
- 2dl vitt vin
- 1dl grädde
- salt & svartpeppar
- 1msk torr sherryeller vermouth
Pocherat ägg
- 4st ägg
- 1msk ättikssprit
- salt
Portioner: port
Instruktioner
Nässelsoppa
- Skölj nässlorna noga och ta bort ev rötter och grova delar om du plockat dem själv. Använd plasthandskar - nässlor bränns innan de är förvällda!
- Fräs lök och nässlor i smöret någon minut. Smula ner buljongtärningen och skikta mjöl över nässlorna och löken och blanda runt. Späd med vinet & vattnet under omrörning så det inte klumpar sig. Låt koka ett par minuter. Kör med en stavmixer eller i en mixer tills du får den konsistens du vill ha på soppan.
- Tillsätt grädden och låt allt bli varmt. Smaka av soppan med salt & peppar och lite vermouth alt torr sherry.
Pocherat ägg
- Koka upp vatten. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt. Knäck ett ägg i en kopp. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel med den. Lägg ner äggen ett i taget så det håller ihop. Låt sjuda i 3-4 minuter eller tills vitan är fast men gulan ännu mjuk.
- Servera soppan med de pocherade äggen och toppa gärna med något kryddgrönt!