Rabarbertarte med mandelmassa
Ingredienser
Tarte
- 350g rabarber
- 2st smördegsplattafrysta
- 1dl mandelmassariven
- 1dl vatten
- 1,5dl socker
- 1st vaniljstång
- 4st kardemumma-kapslar
- 50g pistagenötterhackade
Portioner: port
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj rabarberna och skär dem i ca 10 cm långa stavar.
- Kavla ut smördegsplattorna och dela dem på hälften. Fördela mandelmassan över.
- Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Tillsätt kardemumma kapslar och en uppskuren vaniljstång. Sjud lagen 5 minuter tills den karamelliserat sig.
- Lägg ner rabarberstängerna och sjud dem någon minut, de får inte bli för mjuka.
- Ta upp rabarberstängerna och lägg ut dem på mandelmassan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.
- Ta upp kardemumma-kapslarna och vaniljstången, skrapa ur de svarta fröna och lägg ner dem i kastrullen igen. Koka in lagen lite grann på hög värme utan lock ett par minuter.
- Häll lagen över rabarbertarten vid servering och dekorera med hackade pistagenötter. Servera med glass eller vaniljsås.