Rökig chili med färgglada plocktomater
Ingredienser
- 1st gullök (ar)
- 3klyftor vitlök (ar)
- 1kg nötfärs
- 0,5st chilifrukt (er)röd
- 2st chipotletorkad chilifrukt
- 4msk tomatpuré
- 2tsk råsocker
- 5dl rött vin
- 500gram tomat (er)gärna små och blandade färger
- 1dl kalvfondkonc
- 2st snackspaprika (or)röda
- 1burk bönorstora, vita
- 20-40gram mörk choklad
- 1tsk rapsolja
Vid servering
- 1nypa bladpersilja
- 2st baguetter
- 1burk guacamole
Portioner:
Instruktioner
- Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök och vitlök i 1 msk rapsolja i en stor kastrull.
- Strimla röd chilifrukt och chipotle, skrapa bort ”fröna” om du inte vill att grytan ska bli stark. Tillsätt tomatpuré, röd chili och chipotle till grytan. Låt koka 2–3 min.
- Tillsätt råsocker, rödvin, tomaterna ( hela ) och kalvfond. Låt grytan sjuda på medelvärme ca 20 min, rör om då och då.
- Skär paprikan i bitar och lägg i grytan tillsammans med bönorna. Låt grytan sjuda ytterligare ca 10 min. Smaka av grytan med ca 2 tsk salt och riven mörk choklad (valfritt).
- Strö lite hackad bladpersilja över vid servering. Servera med avokadoröran och bröd.