Coco de Paimpol-bönor i mustig tomatsås

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Denna mustiga rätt med den franska bönan Coco de Paimpol är god att äta bara som den är med ett gott bröd till men du kan också tillsätta lite grytkött (lamm är jättegott till) och koka med. Förläng då tillagningstiden och tillsätt inte bönorna direkt. Det ska vara lite tuggmotstånd i dem. Dessa bönor är inte så mjöliga som många andra vita bönor utan lite fastare i konsistensen. Portionerna är beräknade för en huvudrätt. Minska om du vill ha det som tillbehör.
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Skala och finhacka löken. Bryn i smör och olja tills den är gyllenbrun.
  2. Tärna chilifrukten och tillsätt den till löken, stek några minuter.
  3. Grovhacka tomaterna, stek några minuter.
  4. Tillsätt de skalade och hela vitlöksklyftorna och de utspritsade bönorna (skidan/skalet ska inte användas).
  5. Tillsätt ca 3 dl vatten och 1 buljongtärning, tillräckligt för att täcka bönorna.
  6. Sjud på låg värme, under övervakning, ca 30 min.
  7. Tillsätt regelbundet lite vatten om det behövs (dock inte mot slutet då det ska koka ihop till en mustig sås ).
  8. Smaka av bönorna med jämna mellanrum för att känna när de är klara. Det ska vara tuggmotstånd i dem.

Coco de Paimpol

coco-de-paimpol-IMG_9534Coco de Paimpol är en ”halvtorr” böna som är lätt att känna igen på sin blekgula bottenfärg med lila fläckar. Bönorna är vita med oval form och skalet är tunt. Halvtorra bönor är mjukare, snabbare att tillaga och lättare att smälta (mindre gasbildning, vilket ju är att betrakta som positivt).

Dess kulinariska kvaliteter och originalitet motiverade den första tilldelningen av AOC (skyddad ursprungsbeteckning) för en färsk grönsak. Den är rik på framförallt fibrer och vitamin B5, är låg i kolhydrater och har en hög halt protein. Testa den till lamm – klockrent!