Coco de Paimpol-bönor i mustig tomatsås
|
Ingredienser
- 1kg bönorfärska, vita Coco de Paimpol (nettovikt, ca 2kg med skida)
- 1st chilifrukt (er)grön
- 1kg tomat (er)mogna, gärna små plocktomater
- 2st gul lök (ar)
- 4klyftor vitlök (ar)helst färsk vitlök
- 1st buljongtärningkött- eller fågel
- 2msk smör ca, till stekning
- 2msk Olivolja ca, till stekning
Portioner: port
Instruktioner
- Skala och finhacka löken. Bryn i smör och olja tills den är gyllenbrun.
- Tärna chilifrukten och tillsätt den till löken, stek några minuter.
- Grovhacka tomaterna, stek några minuter.
- Tillsätt de skalade och hela vitlöksklyftorna och de utspritsade bönorna (skidan/skalet ska inte användas).
- Tillsätt ca 3 dl vatten och 1 buljongtärning, tillräckligt för att täcka bönorna.
- Sjud på låg värme, under övervakning, ca 30 min.
- Tillsätt regelbundet lite vatten om det behövs (dock inte mot slutet då det ska koka ihop till en mustig sås ).
- Smaka av bönorna med jämna mellanrum för att känna när de är klara. Det ska vara tuggmotstånd i dem.
Coco de Paimpol
Coco de Paimpol är en ”halvtorr” böna som är lätt att känna igen på sin blekgula bottenfärg med lila fläckar. Bönorna är vita med oval form och skalet är tunt. Halvtorra bönor är mjukare, snabbare att tillaga och lättare att smälta (mindre gasbildning, vilket ju är att betrakta som positivt).
Dess kulinariska kvaliteter och originalitet motiverade den första tilldelningen av AOC (skyddad ursprungsbeteckning) för en färsk grönsak. Den är rik på framförallt fibrer och vitamin B5, är låg i kolhydrater och har en hög halt protein. Testa den till lamm – klockrent!