Agretti al limone

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Skölj agrettin och skär av ev rötter längst ner.
  2. Fyll en stor, rymlig gryta med lättsaltat vatten och låt koka upp. Lägg i agrettin och koka i ca 10 minuter. Låt agrettin rinna av. Lägg dem i en skål.
  3. Blanda ihop olja och citronsaft och ringla över agrettin. Blanda försiktigt och salta ev lite till. Ät direkt som en förrätt eller som en sidorätt.

Agretti

agretti-dreamstime_xs_23860686

Agretti, även kallad italiensk sodaört (salsola soda) eller Munkskägg (Barba di Frate), är en mycket populär grönsak/ört i Italien, främst i Rom och Umbrien. Den tillhör sodaörtsläktet. Den har även blivit en trendingrediens hos finare krögare och är därför mycket eftertraktad. Utseendemässigt påminner den lite om gräslök men har en platt sida. Smaken är unik, en blandning av sparris, spenat och hav. Vid tillagning sprider sig en fantastisk doft i köket!

Agretti serveras antingen rå i sallader, pajer eller kokt och lite lättstekt i italiensk olivolja. Agretti passar kokt till pasta men höjdnumret är wokad med olivolja, citron, salt och peppar. På menyer i Italien hittar man Agretti som antipasti eller som en sidorätt.