Fransk, gratinerad löksoppa

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och strimla löken. Fräs löken långsamt i smör tills den karamelliseras, 20-30 min. Tillsätt sockret. Tillsätt vinet. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och hackad timjan. Häll upp soppan i fyra ugnsfasta portionsskålar.
  3. Rosta brödet i ugn eller brödrost. Gnid vitlöksklyftan på bröden. Vill man inte ha hela skivor kan man skära dem till tärningar. Lägg i brödet i soppan och täck med massor av ost.
  4. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast.

lok-roscoff-med-halva

Oignon de Roscoff

Kring staden Roscoff i Bretagne odlas en smakrik och söt lök, lätt rosa i färgen och av högsta kvalitet. Mest känd har kanske löken blivit i England eftersom lökodlarna från Bretagne seglade över Engelska Kanalen för att där saluföra sin utmärkta lök. Flätad i långa flätor salufördes löken via försäljning dörr till dörr. I samband med 2:a världskriget försvann möjligheten att saluföra löken på detta sätt men den odlas fortfarande och är fortfarande av yttersta kvalitet.

Skall du göra en löksoppa finns ingen bättre lök än lök från Roscoff. Smaken är mildare än vanlig gul lök. Som rå är den intensivt aromatisk med fruktiga inslag. Konsistensen är mycket saftig och den är krispig med en lätt pikant smak. Under tillagningen försvinner den pikanta smaken, däremot förstärks sötman. Sötman som hör ihop med löksorten bakom Oignon de Roscoff" utvecklas tack vare att lökarna skördas när de är nätt och jämnt mogna. Använd den i soppa, sallad, toast, grytor, på macka - ja, den är god till det mesta!oignon-de-roscoff