Puntarelle alla Romana

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Puntarelle tillhör släktet sallatscikoria. Ytterst har den långa, flikiga blad som liknar maskrosens men det är de späda skotten innerst som man vill åt i denna sallat. Dessa ser ut som små buntar med späda sparrisknoppar och italienarna kallar den också för sparris-cikoria. De yttersta bladen har en kraftig smak med en påtaglig bitter nyans men de späda, saftiga skotten är mildare med endast en liten beska och en hel del sötma. I Italien serveras denna sallat oftast som en sidorätt, Puntarelle alla Romana, och under säsong är den riktigt eftertraktad, särskilt bland män då detta verkar vara en smak som tilltalar dem. I denna rätt tar man bort de yttre bladen och strimlar de späda skotten fint och låter dra i kallvatten någon timme, detta drar ut lite mer beska. Har man strimlat dem riktigt tunt så rullar de ihop sig vackert.
Ingredienser
Dressing
Portioner: portioner
Instruktioner
  1. Ta bort de yttre bladen från sallaten och skär de späda skotten i mitten i tunna strimlor och lägg in en skål med kallt vatten i ca 1 tim.
  2. Mixa alla ingredienser till dressingen i en mixer. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp den strimlade sallaten på ett fat och häll dressingen över.