Havtornsorbet
Ingredienser
- 4dl vatten
- 1,5dl strösocker
- 1msk vatten
- 225gram havtorn
- 0,5dl strösocker
- 1st äggvita (or)
- bärfärska, tex. hallon, blåbär, bjönbär eller jordgubbar
Portioner:
Instruktioner
- Koka 4 deciliter vatten och 1,5 deciliter socker tills sockret lösts upp och det bildats en sockerlag.
- Häll 1 matsked vatten i en annan kastrull, tillsätt bären och 1/2 deciliter socker och koka upp. Låt blandningen sjuda i 10 minuter. Passera de kokta bären genom en sil ner i en bunke och rör ner sockerlagen.
- Vispa äggvitan till hårt skum i en annan bunke och vänd sedan ner den i bärblandningen. Frys smeten i en glassmaskin eller låt bunken stå i frysen i 4–6 timmar. Vispa smeten med elvisp ett par gånger under tiden.
- Serveras med färska bär och citronmeliss.