Madeirakaka med kanderad kumquat och citron
Ingredienser
Botten
- 175gram smör
- 1,5dl strösocker
- 1tsk citron (er)finrivet skal
- 1krm kanel
- 3st äggrumsvarma
- 1,5dl mjöl
- 1-2tsk mandelmjöl
- 4msk citron (er)saften
Kanderade citrusskivor
- 1dl strösocker
- 4msk vatten
- 0,5st citron (er)tunt skivad
- 3st kumquatstunt skivade
Citronglasyr
- 1dl florsockerskiktat
- 1msk citron (er)saften
Portioner:
Instruktioner
Botten
- Värm ugnen till 160 grader. Smörj en avlång ugnssäker form, cirka 8 x 20 cm. Blanda smör, socker, citronskal och kanel med en elvisp till en krämig konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl mellan varje ägg.
- Blanda mjöl, bakpulver, mandelmjöl och tillsätt detta till smeten. Tillsätt citronsaft och rör allt med en träslev till en smidig smet. Häll smeten i ugnsformen. Grädda i 45 minuter. Låt kakan svalna i 5 minuter innan den läggs upp på ett ugnsgaller.
Kanderade citrusskivor
- Blanda socker och vatten i en stekpanna på låg värme till sockret löser sig. lägg i citron och kumquatskivorna och rör om då och då tills sirapen tjocknat, ca 5-7minuter, och skivorna är genomskinliga. Ta försiktigt upp citrusskivorna och lägg dem på ett bakplåtspapper för att svalna.
Citronglasyr
- Blanda samman florsocker och citronsaft till en rinnande smet. Häll smeten över toppen på kakan och låt glasyren ringla ner över sidorna. Ställ in kakan i kylen i cirka en timme tills glasyren stelnat.
- Toppa med citruskivorna och servera.