Svartrötter med vitlöksfluff och nötter

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Vitlöksfluff
Svartrötter
Servering
Portioner: personer
Instruktioner
  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna någon minut under omrörning så de inte bränns vid.
  2. Fyll en kastrull (ca 2 liter) med vatten och saften från citronen. Tvätta svartrötterna under rinnande, kallt vatten. Skala dem och dela dem på längden om de är tjocka. Skär dem i lagom långa bitar. Lägg dem genast i kastrullen med citronvattnet så de inte mörknar. Koka dem mjuka, ca 10 min.
  3. Smält 50g smör i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och fräs i någon minut på medelvärme. Det ska inte brännas vid. Ta stekpannan från värmen och tillsätt det rivna skalet från citronen. Skär resterande smör i kuber och tillsätt dem en eller två i taget under vispning. Upprepa tills allt smör är i. Vispa tills du får ett fluffigt smör. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Lägg upp svartrötterna på en tallrik. Strössla över späda salladsblad, nötter och gräslök. Klicka på det fluffiga vitlökssmöret. Servera direkt.

Svartrötter

svartrotter-m-skalare
Fattigmanssparris kallas den proteinrika svartroten (scorzonera hispanica) som är en rotgrönsak med en fin, mild sparrisliknande smak. De 2-3 cm tjocka och 20-30 cm långa svarta rötterna är vita inuti. Skala rötterna med liten vass kniv eller potatisskalare och lägg dem efter hand i kallt vatten i vilket du tillsatt antingen 2 msk citronsaft eller 2 msk mjölk. Då behåller de sin vita färg. Fruktköttet är ljust och innehåller en mjölksaft som gör att de annars mörknar snabbt i vanlig luft.

Svartrot innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker vilket gör den lämplig för diabetiker.

Rötterna kokas tills de är nätt och jämt mjuka, ca 15 minuter. De äts varma eller kalla t ex med smör eller hollandässås. Smaken är mild och fin och påminner om sparris.