Mormor Ullas kalastårta med äpplen


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Den här tårtan gjorde min mormor Ulla alltid så fort det var kalas och någon av oss fyllde år. Vi hade turen att hitta hennes gamla recept så vi kunde laga den fast hon inte längre är med oss. Här har vi använt de rödköttiga äpplena Rosette för färgens skull men givetvis funkar det även med andra äpplen, helst svenska så man får den där mustiga goda smaken...Smaklig Spis!
Ingredienser
Tårtbotten
Maräng
Dekoration
Portioner: bitar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner detta i smeten omväxlande med mjölken. Bred ut smeten i en stor långpanna klädd med bakplåtspapper.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med socker och vaniljsocker. Bred marängen över sockerkakssmeten och strö på nötterna. Grädda kakan 20-25 minuter.
  4. Tvätta och riv äpplena med skalet på. Lägg dem i en skål med iskallt citronvatten (1 liter vatten + saft av 1 citron). Låt dra 3-5 minuter, töm ut vattnet och skölj. Detta för att de inte ska bli bruna så fort.
  5. När kakan svalnat så dela den på mitten. Bred vispgrädde och rivna äpplen på den ena bottnen.
  6. Lägg den andra bottnen ovanpå. Toppa med skivor av äpple och citronmeliss.