Rödkål
Ingredienser
- 1st rödkålca 1 kg
- 2st äpple (n)syrliga
- 1st gullök (ar)eller rödlök
- 1,5dl skinkspadeller grönsaksbuljong
- 0,5dl rödvin
- 2msk rödvinsvinäger
- 1msk strösocker
- salt
- vitpeppar
- 2msk smöreller olja
Portioner:
Instruktioner
- Ansa och skölj kålen. Dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i fina tunna strimlor. Klyv och skiva löken tunt. Skala och skiva äpplena. Smält matfettet i en rymlig gryta, lägg i kålen och löken och låt det fräsa några minuter under omrörning.
- Tillsätt äpplena, rödvin, skinkspad, vinäger, socker, salt och peppar. Låt allt sakta koka under lock i 1-1 1/2 timme. Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid. Späd med lite skinkspad eller rödvin om det behövs.