Rostade kastanjer med rosmarin


Rostade kastanjer ska helst ätas varma. Skalet blir hårt och svårt att skala när de väl kallnat. Genom att blötlägga kastanjerna en liten stund innan tillagning som vi gjort i detta receptet blir skalet inte lika hårt när de kallnar. Perfekt om man inte vill äta dem direkt eller riskera att bränna sig.

Kastanjer är de nötlika frukterna från det äkta kastanjeträdet, som växer i bl a Sydeuropa. De kastanjer som växer i Sverige kallas hästkastanjer och har inte ätliga frukter.

 

Rostade kastanjer


Kastanjer är de nötlika frukterna från det äkta kastanjeträdet, som växer i bl a Sydeuropa. Tack vare sitt höga stärkelseinnehåll används de mer som grönsak än som nöt. De kastanjer som växer i Sverige kallas hästkastanjer och har inte ätliga frukter.

Det vanligaste sättet att anrätta kastanjer är att rosta dem i ugn eller över en glödbädd. Stärkelsen omvandlas delvis till socker vid rostning och kokning. Smaken blir söt och nötlik.