Rostade kastanjer


Kastanjer är de nötlika frukterna från det äkta kastanjeträdet, som växer i bl a Sydeuropa. Tack vare sitt höga stärkelseinnehåll används de mer som grönsak än som nöt. De kastanjer som växer i Sverige kallas hästkastanjer och har inte ätliga frukter.

Det vanligaste sättet att anrätta kastanjer är att rosta dem i ugn eller över en glödbädd. Stärkelsen omvandlas delvis till socker vid rostning och kokning. Smaken blir söt och nötlik.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Tillbehör
Portioner: port
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på ca. 225 grader. Bred ett tjockt lager grovt salt i en långpanna eller en ugnssäker form. Saltet gör att kastanjerna står stadigt vid rostningen och håller sig varma lite längre tid vid serveringen. Saltet behöver inte kastas efter en gång, spara det och använd flera gånger. Har man inte grovt salt, kan man knyckla ihop ugnsfolie.
  2. Gör ett kryss i toppen på varje kastanj. Gör man inte det, exploderar kastanjerna. Ställ kastanjerna stående i saltet med krysset uppåt.
  3. Rosta dem mitt i ugnen cirka 25 minuter. När kastanjeköttet är mjukt och skalet krullar sig lossnar lätt är de klara. Servera dem varma med smör, gärna smaksatt med lite citron, och salt.