Kastanj- och palsternackssoppa med bacon
Ingredienser
- 1pkt Bacon
- 300g kastanjerfärska med skal
- rapsoljatill fritering
- 1st gul lök (ar)finhackad
- 1klyfta vitlök (ar)pressad
- 7st palsternacka (or)
- 1tärning kycklingbuljong
- 6dl vatten
- 6dl mjölk
- 0,5krk timjanfärsk, hackad
- 4kvistar timjantill dekoration
Portioner: port
Instruktioner
Koka Kastanjer
- Täck kastanjerna med kallt vatten, koka upp och låt koka i ca 3 min. Ta bort kastrullen från plattan och ta upp ett par kastanjer åt gången och skala med en vass kniv. De blir hårdare i skalet när de kallnar så skala medans de är varma. Hacka dem därefter grovt.
Soppan
- Strimla och stek baconet krispigt. Lägg hälften av baconet åt sidan till senare.
- Hyvla eller skiva tunt på de tjockare delarna av palsternackorna så du får 10-15 skivor. Skala och grovhacka resterande nackor.
- Tillsätt löken och vitlöken i stekpannan med baconen och stek på medelvärme tills löken blivit lite mjuk. Lägg över i en kastrull. Tillsätt palsternackorna, ev lite olja om det behövs och fräs i ytterligare 5 min.
- Smula i buljongtärningen och häll över mjölken och vattnet. Tillsätt kastanjerna och hackad timjan. Lägg på ett lock och låt koka i ca 30 min till nackorna är mjuka.
- Fritera under tiden skivorna med nackor i lite olja tills de är gyllenbruna och krispiga. Lägg åt sidan på ett fat med hushållspapper.
- Mixa soppan tills den är slät och krydda med salt och peppar efter smak och tycke. Spä på med mer vätska om du vill ha den tunnare.
Servering
- Häll upp soppan i djupa tallrikar och dekorera med resterande bacon, palsternackschips och timjan.