Gratinerad, fylld miniaubergine

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Här har vi gjort en glutenfri variant på denna rätt men det är även gott att tillsätta lite ströbröd i ägg- och ostblandningen.
Ingredienser
Portioner: personer
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Skär av toppen på auberginen och töm innehållet med en sked. Skär innehållet i små bitar. Fräs löken och vitlöken i lite olivolja. Tillsätt innehållet från auberginen och salta och stek allt i några minuter. Häll i vatten och låt koka i 10 minuter eller tills auberginen är lite mjuk.
  3. Blanda ägget och osten i en skål. Salta och peppra efter smak. Hacka persiljan och blanda i. Tillsätt löken och auberginen. Fyll auberginerna med röran. Lägg på locken på auberginerna och häll över lite olivolja. Grädda i ugnen i ca 40-50 minuter.

Melanzana Rossa di Rotonda DOP

(röd, rund miniaubergine)

aubergine-rotonda-bred

Melanzana Rossa di Rotonda DOP ser ut som något som liknar en tomat eller persimon med sin röda färg och runda form men det är faktiskt en aubergine. Det finns ju flera olika sorters aubergin men den enda som skryter med den italienska DOP- beteckningen (Denominazione d'Origine Protetta = skyddad ursprungsbeteckning), som erhölls 2010, är ​​den röda auberginen i Rotonda, en liten by i Basilicata, en region i Italiens djupa söder. De odlas i hela provinsen Potenza, i Basilicata. Konsistensen på köttet är samma som hos andra auberginer men dess smak är lite pikant och bitter med fruktiga noter från kaktusfikon. Dess utseende och färg har gett auberginen rykte för att vara en djävulsk frukt, och dess italienska namn " melanzana " härstammar från " mela insana " vilket betyder ohälsosamt äpple.

En av egenskaperna hos Rotonda röd aubergine är att den inte blir brun när den oxiderar (kommer i kontakt med luften), till skillnad från andra sorter.

I dess produktionsområde är det vanligt att den läggs in i olja eller i scapece, det vill säga stekt och marinerad i olja och ättika med oregano och mynta. De äldre kvinnorna i denna del av Italien fortsätter att bevara frukterna i buntar, upphängda för att torka.

Traditionella recept i Basilicata involverar stekning av äggplantan kryddad den med vitlök och mynta eller ihop med parmesan till fusillipasta. Givetvis kan denna aubergine användas som de övriga sorterna, fylld, stekt, ugnsbakad eller grillad, för att inte tala om pasta alla Norma eller Caponata, där äggplanta är stjärningrediensen.

aubergine-rotonda-bred2