Gratinerad spetskål med citronsås och krispig lök
Ingredienser
Citronsås
- 1,5st citron (er)skal och juice
- 5dl grädde
- 2msk smör
- 1msk majsstärkelse
- 1msk vattenatt röra ut majsstärkelsen med
- 1bt gräslökklippt
- salt
- peppar
Krispig lök
Portioner: portioner
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Dela spetskålen i kvartar och lägg i en form. Salta och peppra.
Citronsås
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde och koka upp. Häll i citronsaft, rivet citronskal och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Blanda ut majstärkelsen i kallt vatten och red av såsen.
- Häll såsen över spetskålen och klicka ut smöret på kålen. Grädda i ugnen ca 40-50 minuter tills kålen känns mjuk.
Krispig lök
- Skär löken i smala strimlor. Fritera i omgångar i olja på medelhög värme. Rör runt hela tiden så den inte bränns vid. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
- Strö löken över den gratinerade spetskålen. Servera som ensamrätt eller till t.ex. lax.