Hjärtpizza med ”kärleksäpple” (tomat)

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Visste du att på 1700- och 1800-talen trodde många i Europa att tomat var ett afrodisiakum och att den därför kallades för pomme d'amour (franska för ”kärleksäpple”)? Det italienska namnet pomodoro (äpple av guld) förvrängdes till pomme d’amour (kärleksäpple). Tomaten ansågs vara hallucinogen och ett farligt afrodisiakum. Det förekom därför att myndigheterna utfärdade varningar för att äta den. Dessutom fanns starka föreställningar om att tomaten lockade varulvar. 1700-talsbotanisten John Hill gav den det latinska namnet lycopersicum som betyder ”vargpersika”. Idag vet vi ju hur nyttig tomaten är, sprängfylld med lykopen som anses ha en positiv effekt mot bl.a. bröstcancer, matstrupscancer, prostatacancer, hjärt- och kärlsjukdomar och mot inflammation! Mest lykopen finns det i de rödaste sorterna och mindre tomater har ofta mer lykopen än de stora. Bäst effekt får man dessutom om man hettar upp tomaten!
Ingredienser
Pizzadeg
Tomatsås
Topping
Portioner: portioner
Instruktioner
Pizzadeg
 1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
 2. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmvatten i en bunke. Rör i mjöl, lite i taget, tills du fått en fast deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i 25 minuter.
Tomatsås
 1. Grovhacka tomaterna och rosta dem med oljan i en kastrull. Låt småputtra till en sås. Tillsätt oreganon mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
 2. Dela degen på 4 bitar och kavla ut på mjölat bord. Forma varje del till hjärtan.
 3. Lägg tomatsåsen på pizzan. Toppa med ost och tomater. Pensla kanterna på pizzan med lite olivolja.
 4. Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills den fått fin färg. Toppa med basilika vid severing.