Vietnamesiska vårrullar
Ingredienser
Vårrullar
- 12st rispapper runda
Fyllning
- 50g sjögräsnudlareller glasnudlar
- 18st räkor stora, kokta, t.ex. vannamei
- 12st salladsbladt.ex. krisp eller huvudsallat
- morot
- purjolökeller salladslök
- gurka (or)
- paprika (or)
- böngroddar
- korianderfärska blad
- myntafärska blad
Jordnötssås
- 4msk jordnötssmör, creamy
- 4tsk sweet chili sauce
- 1tsk sesamolja
- 2tsk japansk soja
- 2msk Hoisinsås
- 0,3st chilifrukt (er), finhackad
- hett vatten
Sojasås
- 6msk honung
- 2tsk sesamolja
- 2tsk risvinäger
- 4msk japansk soja
- 1tsk ingefära, färsk, riven
- 1tsk sesamfrön, rostade
Chili- och ingefärasås
- 3msk sweet chili sauce
- 1msk ingefära, färsk, riven
- 1msk japansk soja
- hett vatten
Portioner: port
Instruktioner
Jordnötssås
- Rör ihop allt utan det heta vattnet. Tillsätt lite vatten i taget tills du får den konsistensen du vill ha på dippsåsen. Den ska vara ganska tjock så att det lätt fastnar på vårrullen när man dippar.
Sojasås
- Rör ihop allt utan sesamfrön. Toppa med de rostade sesamfröna.
Chili- och ingefärasås
- Rör ihop allt utan det heta vattnet. Tillsätt lite vatten i taget tills du får den konsistensen du vill ha på dippsåsen.
Vårrullar
- Skala och strimla alla hela grönsaker i tunna stavar. Skölj sjögräsnudlarna enligt förpackningen. Halvera räkorna på längden.
- Häll varmt vatten i en stor stekpanna eller annat brett fat. Doppa ett rispapper i taget i 15-20 sek. Det ska fortfarande vara lite stelt då du lyfter det, det mjuknar snabbt. Lägg det på en fuktig handduk med mönstrade ytan upp.
- Rulla ihop. Peta in fyllningen med fingrarna om den är utanför rullen. Rispappret klistrar ihop sig när du rullar, så du behöver inget annat för att fästa ihop den.