Jörgens rostade paprikasoppa med rökig hetta
Ingredienser
- 4st spetspaprikorröda
- 750g tomat (er)mogna
- 1st gul lök (ar)
- 2klyftor vitlök (ar)
- 0,5st chilifrukt (er)röd, finhackad
- 1st chipotle(torkad rökt chili), hackad
- 2dl vitt vin
- 1msk tomatpuré
- 2msk timjanfärsk , hackad
- 1tsk muskotnötmalen
- 1msk honung
- 2tärningar grönsaksbuljong
- 5dl grädde
- 1-2dl vattenberoende på hur tjock du vill ha den
- salt & peppar
Portioner: port
Instruktioner
- Sätt ugnen på grill, 250 grader. Lägg paprikorna hela på en plåt och rosta dem högt upp i ugnen så att de blir brunsvarta runt om. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt vila i 15minuter, dra sedan försiktigt av skalet. Lägg åt sidan.
- Hacka lök, vitlök, chili och timjan och stek mjukt i smör tillsammans med tomatpurén . Häll på vin och koka tills hälften av vätskan är kvar.
- Skär tomaterna i bitar och lägg i tillsammans med paprikan och honung. Låt allt koka till tomaterna är mjuka. Kör med stavmixern till en slät soppa.
- Häll i grädde och koka upp. Låt sjuda i 15 minuter.
- Tillsätt vatten så soppan är lagom tjock. Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp i soppskålar, strö över hackad timjan och servera genast, gärna med något gott bröd till.