Kaktusfikonmarmelad

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 3
Betyg: 4.33
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner: burk
Instruktioner
  1. Skala kaktusfikonen så här (använd gärna handskar eller stick en gaffel i dem då de har små taggar på skalet): Skär av topp och botten av frukten, skär ett snitt genom skalet längs med frukten och drag sedan av det.
  2. Mosa kaktusfikonen för hand. Pressa dem genom en sil för att få bort kärnorna.
  3. Lägg kaktusfikonmoset, ingefäran och citronsaften i en kastrull och koka upp på hög värme. Sänk temperaturen och låt koka ca 10 min. Skumma av.
  4. Mät den kokade frukten och tillsätt ca 0,75 dl socker per dl kokt fruktmassa. Koka upp igen. Låt koka på medelvärme tills det tjocknar och får en geléliknande konsistens.
  5. Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.

kaktusfikon2Kaktusfikon

kan ha gult, grönt, orange, rött eller brunt skal. På skalet finns små svarta prickar där det växer små vassa hår. Var därför försiktigt när du tar i frukterna. De här små håren kan fastna i huden och är svåra att få bort.

Allra bäst är att skala frukten innan den serveras. Skär av topp och botten av frukten, skär ett snitt genom skalet längs med frukten och drag sedan av det. Då har man det rena fruktköttet att skära i bitar eller skivor.

Kaktusfikon har orange fruktkött med krispig konsistens och söt och frisk smak. Frukterna växer på stora kaktusar och de sitter i ytterkanten på de stora platta bladen.

Förvara dem svalt men inte i kylen.