Inlagda färska oliver
- oliver grönastora, färska med kärna
- vatten
- salt
- vitvinsvinäger
- Olivoljaextra virgin
- vitlöksklyfta (or)skalade o skivade
- timjanfärsk, hackad
- rosmarinfärsk, hackad
- chiliröd, färsk
- Skär ett litet men djupt kryss i änden av oliven där stjälken suttit med en vass kniv eller tryck till dem med en glasburk så de spricker.
- Gör en lag av 1 del salt och 10 delar vatten. Rör tills saltet löst sig och låt oliverna ligga där i 5-10 dagar. Rör om lite då och då.
- Skölj oliverna. Gör en lag av 1/3 vitvinsvinäger och 2/3 vatten och låt oliverna ligga där i 2 dagar. Nu ska olivernas bitterhet vara borta och det är dags att lägga in dem.
- Lägg in oliverna på burkar tillsammans med skivad vitlök och kvistar av timjan och/eller lite rosmarin. Man kan förstås använda andra örtkryddor eller annat som t.ex. hel torkad eller krossad chili. Fyll upp med olivolja och en anings vinäger.
- Låt stå på mörk, sval plats i minst 2 månader, helst tills nästa år, innan de äts. Ju längre de står desto mer smak och mindre bitterhet får de.
Färska Oliver
Oliv är olivträdets frukt och används framförallt vid tillverkning av olivolja. Oliver är egentligen små stenfrukter, precis som persikor, med hårda kärnor i mitten. Färska oliver är beska i smaken och används aldrig naturella, utan konserveras i en saltlake eller olja under lång tid innan man äter dem. Laken kan även innehålla diverse smaksättare som t.ex rosmarin, timjan, vitlök och paprika. Eftersom laken tar smak av oliverna kan den användas som smaksättare vid matlagning.
Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna vid skörd i mitten på säsongen och mörkvioletta eller nästan svarta när de skördas sent på säsongen.
Den kulör oliver har i början på säsongen har givit namn åt färgbeteckningen olivgrön.