Karamelliserad lök- och Black Garlic-sås

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 11
Betyg: 2.82
You:
Rate this recipe!
Denna läckra sås får sin krämiga konsistens av Black Garlic, en slags fermenterad vitlök. Den kan inte ersättas av vanlig vitlök för det är inte alls samma smak och konsistens. Läs mer om Black Garlic nedan. Såsen kan förberedas dagen innan och den passar lika bra till fågel som rött eller vitt kött.
Ingredienser
Portioner: dl
Instruktioner
  1. Karamellisera löken i smöret och oljan på medelhög värme i en kastrull eller stekpanna tills den blivit riktigt mjuk och genomskinlig, ca 15-20 min. Rör med jämna mellanrum och låt den inte bränna vid, då blir den besk.
  2. Blanda i de färska örterna i löken och låt allt tillagas tills löken vätskat ur sig och halverats i volym, ca 5-10 min. Den ska vara gyllenbrun. Tillsätt 2 dl av buljongen och häll över allt i en mixer. Mixa tills allt är slätt.
  3. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt 6dl buljong. Låt koka ihop/reducera tills ca en tredjedel är kvar av såsen.
  4. Skala Black Garlic-löken och kör klyftorna i mixern tills du får en slät pasta. Tillsätt resterande buljong (2dl) och mixa allt till en slät sås.
  5. Häll den mixade buljongen i kastrullen och smaka av med salt och peppar. Tillsätt smöret och koka upp och rör runt tills allt är smält. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt Marsalavinet/sherryn. Servera varm.

karamelliserad-lok-och-black-garlicsas-IMG_1902-bred

Black Garlic - fermenterad vitlök

Egentligen är Black Garlic helt vanlig vitlök utan alla de klassiska vitlöksdragen. Den dåliga andedräkten, den lätt stickande doften och något fräna smaken saknas helt hos delikatessen. Däremot tar Black Garlic absolut inte ut den vanliga vitlöken på något sätt, inte heller kan den ersätta vitlöken som ingrediens. Vitlök och Black Garlic är två helt olika smaker och ingredienser, helt oberoende av varandra.

Black Garlic är helt naturlig. Det finns inga tillsatser och inga konserveringsmedel. I själva verket är det bara en ingrediens: vitlök. Denna åldras, i en månad, i en särskild jäsningsprocess under hög värme, där den utvecklar sin mörkare färg, mjukare konsistens och sötare smak. Otroligt vad en månad kan göra. Man kan jämföra den med ett gammalt årgångsvin....

Smaken är söt och kryddig med undertoner av vitlök. Den har ett mjukt, nästan geléliknande kött med en "smälter- i-din-mun" konsistens. Påminner om en mjuk torkad frukt.