Pumpakladdkaka med karamelliserade pumpakärnor
Ingredienser
Pumpakladdkaka
- 200 g smör
- 200g vit choklad
- 4dl ljust muscovadosocker
- 3dl vetemjöl
- 2nypa flingsalt
- 4st ägg
- 2tsk kardemumma mald
- 2tsk kanel mald
- 0,5tsk ingefära mald
- 5dl pumpaköttrivet
Chokladkräm
- 200g mörk choklad
- 1,5dl vispgrädde
- 25g smör
Karamelliserade pumpakärnor
- 1dl pumpakärnor
- 0,5dl råsocker
- 1tsk flingsalt
- 1msk vatten
Portioner: port.
Instruktioner
Pumpakladdkaka
- Sätt ugnen på 175 C.
- Smält smöret, ta det från värmen och rör ner den vita chokladen bruten i bitar.
- Rör ner muscovadosocker, mjöl och salt. Rör ner ett ägg i taget, och sedan kardemumma, kanel och ingefära.
- Dela pumpan och gröp ur kärnorna. Tvätta dem och ställ åt sidan att torka. Skala pumpan med en potatisskalare och råriv den på grova sidan rivjärnet. Rör ner i kastrullen, och rör till en jämn smet.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund springform, ca 22-24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 min. Låt svalna helt.
Karamelliserade pumpakärnor
- Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna några minuter tills de mjuknat något. Rör hela tiden, för de bränns lätt. Häll över kärnorna på ett fat.
- Blanda råsocker, flingsalt och vatten i stekpannan. Låt det koka upp och bli skummigt, det tar ca 1-2 minuter, och rör sedan ner pumpakärnorna. Blanda snabbt runt, de stelnar fort, och häll sedan över dem på ett bakplåtspapper och försök platta till dem lite.
Chokladkräm
- Värm grädden i en kastrull och rör ner chokladen. Ta av från värmen och rör tills chokladen smält. Rör i smöret.
- Bre krämen på kakan. Grovhacka de stelnade pumpakärnorna och strö dem över chokladkrämen. Servera med vispad grädde.