Pumpamos med brunt smör och rostad vitlök
Ingredienser
- 1st vitlök (ar)
- 2msk Olivolja
- 2kg pumpa (or)gärna Butternut
- 100g smör
- 2tsk salviafärsk, hackad
- 4msk granatäpple (n)kärnor
- salt
- svartpepapr
- 0,5dl färska örterbasilika, timjan , oregano, rosmarin
Portioner: personer
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Dela vitlöken på mitten och toppa med olivolja, lite rosmarin, salt och peppar. Lägg vitlöken på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 15 min.
- Skala och gröp ur pumpan och dela den i bitar. Lägg på plåten tillsammans med vitlöken och toppa med olivolja, salt, peppar och färska örter. Blanda runt allt. Sätt in i ugnen i 30-35 minuter eller tills pumpan är mjuk (vitlöken är sammanlagt inne 45-50 minuter).
- Medan pumpan och vitlöken är i ugnen gör du det bruna smöret.
- Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. När smöret smält låt det puttra under omrörning i ca 3-5 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. Häll smöret i en glasburk och låt det svalna.
- Lägg pumpan på en tallrik eller i en skål och mosa med en gaffel. Plocka ut vitlökarna ur skalet och mosa dem. Tillsätt vitlöken till pumpamoset och blanda runt.
- Tillsätt 3 matskedar av det bruna smöret, salt, peppar och salvia och blanda runt. Lägg upp moset i en skål eller djup tallrik och häll över resten av det bruna smöret. Toppa med granatäpplekärnor och salvia. Servera.