Yuzu-kaka med saffran

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Glasyr
Portioner: bitar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med smör.
  2. Vispa smör och socker poröst. Blanda mjöl, bakpluver och salt och rör ner i smeten. Tillsätt ägg, yuzu och mjölk. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna.
  3. Blanda glasyren och ringla över kakan. Toppa med mynta.

Yuzu - den aromatiska supercitrusfrukten!

Den aromatiska citrusfrukten Yuzu är en av de senaste årens trendigaste smaker i både bagerier, restauranger och barer. Den sällsynta frukten ser ut som en skrovlig liten grapefrukt eller mandarin, men dess smak och doft är uppfriskande syrlig och aromatisk, som en blandning mellan lime, citron, mandarin och grapefrukt. Tack vare sitt höga c-vitamintal och rika innehåll av flavonoider omtalas yuzun ibland som en superfrukt och den har också traditionellt använts för att bota förkylningar och göra huden mjuk.

Yuzu tros vara en korsning mellan mandarin och papedafrukt, en underart av citrussläktet som inkluderar kaffirlime. Skalet är först grönt för att därefter bli gult och till slut orange allteftersom frukten mognar. Fruktens skal är mycket uppskattad på grund av dess speciella eteriska oljor och används oftast rivet i recept. Det går även att frysa det rivna skalet för framtida behov. Den syrliga saften tillsätts i bakverk eller i dryck på samma sätt som citron eller lime.

Tips! Saltat smör kryddat med Yuzu-skal är en höjdare till fisk och skaldjur!