Sabines Sötpotatiskaka – Gateau patates
|
Ingredienser
Sötpotatiskaka
- 1kg sötpotatis (ar)
- 3st ägg
- 150-200g rörsocker
- 250g smörrumstempererat
- 3-4msk rom
- 2st vaniljstänger
- 2-3dl vetemjölca
Vid servering
Portioner: port.
Instruktioner
- Koka sötpotatisarna hela tills de är mjuka, ca 30-40 min. Låt svalna. Skala och mosa dem och lägg i en skål.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Tillsätt ägg, rörsocker, smör (spara ca 50g till senare), rom, och vaniljfrön och blanda försiktigt. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, för att få smeten något tjockare. Mängden beror på hur blöt potatisen är. När du kan dra en kniv genom smeten och skåran blir kvar är den lagom.
- Smörj en ugnsform och häll över degen i den.
- Gör ett rutmönster med en kniv eller gaffel och klicka ut lite av det sparade smöret sporadiskt ovanpå.
- Grädda nederst i ugn i ca 50 min. Testa kakan med en kniv eller provsticka för att se om den är klar. Den måste vara torr.
- Servera med vaniljglass. Bon Appétit!