Agrettipaj med chevré och parmesan

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Pajdeg
Fyllning
Portioner: port
Instruktioner
Pajskal
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Hacka samman smör och mjöl för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ i frysen 10 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Fyllning
  1. Skölj agrettin och skär av ev rötter längst ner. Mosa eller mixa chevreosten och blanda i alla ingredienserna till stanningen inkl agrettin. Häll över fyllningen i pajskalet.
  2. Grädda i ugnen tills äggstanningen har stannat, ca 30-40 minuter.

Agretti

agretti-dreamstime_xs_23860686

Agretti, även kallad italiensk sodaört (salsola soda) eller Munkskägg (Barba di Frate), är en mycket populär grönsak/ört i Italien, främst i Rom och Umbrien. Den tillhör sodaörtsläktet. Den har även blivit en trendingrediens hos finare krögare och är därför mycket eftertraktad. Utseendemässigt påminner den lite om gräslök men har en platt sida. Smaken är unik, en blandning av sparris, spenat och hav. Vid tillagning sprider sig en fantastisk doft i köket!

Agretti serveras antingen rå i sallader, pajer eller kokt och lite lättstekt i italiensk olivolja. Agretti passar kokt till pasta men höjdnumret är wokad med olivolja, citron, salt och peppar. På menyer i Italien hittar man Agretti som antipasti eller som en sidorätt.