Apelsincheesecake med saffran

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Pepparkaksbotten
Fyllning
Karamelliserade apelsinskivor
Vid servering
Portioner: bit
Instruktioner
Pepparkaksbotten
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Mixa pepparkakorna. Smält smöret i en kastrull och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i formen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Ta ut och låt botten kallna.
Fyllning
  1. Vispa färskost, socker, vaniljsocker, saffran, mjöl och gräddfil fluffigt.
  2. Vispa i ett ägg i taget, avsluta med äggulan. Rör i apelsinsaft och skal.
  3. Häll smeten i formen, sänk värmen till 125° och grädda i 50–60 min. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare ca 1 tim. Låt svalna.
  4. Ställ cheesecaken i kylen i minst 6 tim, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
Karamelliserade apelsinskivor
  1. Dela och skär apelsinen i skivor.
  2. Mät upp socker och vatten i en liten panna, koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Lägg i apelsinskivorna och koka dem i lagen ca 5 minuter, rör om då och då. Sjud sedan ytligare 10-15 minuter tills dem blir genomskinliga. Vänd skivorna under tiden.
  3. Ta pannan från värmen. Ta upp de karamelliserade skivorna på en bricka med bakplåtspapper, använd kökspincett. Ställ sedan i kylen 2-3 timmar.
Vid servering
  1. Halvera de karamelliserade apelsinklyftorna och dekorera cheesecaken med valfritt mönster. Lägg lite rosmarin mellan varje apelsin. Pudra lite florsocker som en stjärna i mitten med hjälp av en utklippt pappersform.