Apelsincheesecake med saffran
Ingredienser
Pepparkaksbotten
- 200g pepparkakor
- 75g smör
Fyllning
- 800g Färskost naturell
- 2,5dl strösocker
- 1tsk vaniljsocker
- 2pkt saffranà 0,5g
- 1msk vetemjöl
- 2dl gräddfil
- 3st ägg
- 1st äggula (or)
- 0,5st apelsin (er)finrivet skal och saft av
Karamelliserade apelsinskivor
- 1st apelsin (er)vältvättad
- 1dl strösocker
- 1msk vatten
Vid servering
- florsocker
- rosmarinfärsk
Portioner: bit
Instruktioner
Pepparkaksbotten
- Sätt ugnen på 200°C.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Mixa pepparkakorna. Smält smöret i en kastrull och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i formen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Ta ut och låt botten kallna.
Fyllning
- Vispa färskost, socker, vaniljsocker, saffran, mjöl och gräddfil fluffigt.
- Vispa i ett ägg i taget, avsluta med äggulan. Rör i apelsinsaft och skal.
- Häll smeten i formen, sänk värmen till 125° och grädda i 50–60 min. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare ca 1 tim. Låt svalna.
- Ställ cheesecaken i kylen i minst 6 tim, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
Karamelliserade apelsinskivor
- Dela och skär apelsinen i skivor.
- Mät upp socker och vatten i en liten panna, koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Lägg i apelsinskivorna och koka dem i lagen ca 5 minuter, rör om då och då. Sjud sedan ytligare 10-15 minuter tills dem blir genomskinliga. Vänd skivorna under tiden.
- Ta pannan från värmen. Ta upp de karamelliserade skivorna på en bricka med bakplåtspapper, använd kökspincett. Ställ sedan i kylen 2-3 timmar.
Vid servering
- Halvera de karamelliserade apelsinklyftorna och dekorera cheesecaken med valfritt mönster. Lägg lite rosmarin mellan varje apelsin. Pudra lite florsocker som en stjärna i mitten med hjälp av en utklippt pappersform.