Flower sprouts med mejram & pinjenötter
- 3msk smör
- 1dl Pinjenötter
- 500gram Flower sproutseller brysselkål
- 2,5dl kycklingbuljong
- 2st schalottenlök (ar)hackade
- 0,5krk mejram
- 1dl vispgrädde
- Smält 1 msk smör i stekpannan på medelvärme. Lägg i nötterna och fräs tills de fått en gyllenbrun färg, ca 3 min. Häll över i en liten skål.
- Smält 1 msk smör och lägg i kålen, fräs i 1 minut. Häll i buljongen, lägg på lock och låt sjuda till kålen nästan är färdig, ca 7 min. Ta bort locket och låt sjuda tills buljongen kokat bort.
- Putta sedan kålen åt sidan i stekpannan och smält lite smör i mitten. Lägg i schalottenlöken och stek tills den är mjuk. Rör i mejram och grädde. Låt sjuda tills kålen är täckt av grädden. Krydda med salt och peppar.
- Lägg över på ett serveringsfat, blanda i de stekta pinjenötterna och garnera med lite färsk mejram.
Flower sprouts©
Flower sprouts© är en korsning mellan brysselkål och grönkål. En helt ny grönsak som ser ut som en liten kål med gröna, lite krusiga blad med lila inslag. Smaken är unik med en blandning av brysselkålens milda, fina och grönkålens lite söta och nötiga smak. Den saknar den lite beska smak som brysselkl ibland har.
100g Flower sprouts© innehåller å mycket C-vitamin och dubbelt så mycket vitamin B6 som vanlig brysselkål, (vitaminen som hjälper oss att lagra och använda den energi vi får från maten vi äter) .
Den kan tillagas på flera olika sätt t ex kokas, micras, stekas eller ångas, efter sköljning.
Lanserades i januari 2010 och är väldigt säsongsbetonad då den inte kan odlas på sommaren.