Rostad rotfruktssoppa
Ingredienser
- 500g kålrot
- 200g palsternacka (or)
- 2st morot
- 1st gul lök (ar)
- 2msk Olivolja
- 1dl oreganofärsk, klippt
- 1d timjanfärsk, klippt
- 1l grönsaksbuljong
- 2dl gräddevalfritt
- salt
- svartpeppar
Portioner: port
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotsakerna i kuber, löken i klyftor.
- Lägg dem på en plåt med olivolja, rikligt med salt och de grovt klippta örterna. Rosta i 15 min. Skaka och rör om dem och ställ tillbaka i ugnen för att rostas ytterligare 15-25 min, tills de är mjuka och gyllene.
- Lägg rotsakerna i en kastrull (spara några kuber till servering). Skrapa av plåten noga, häll ev lite av buljongen på den för att få med allt. Tillsätt buljongen och grädden till kastrullen och kör med en mixerstav tills du får en slät puré. Spä ev. med mer buljong (eller grädde om du önskar en mildare smak) tills du får en lagom konsistens.
- Smaka av med salt och peppar. Lägg på de sparade rotfruktskuberna, lite örter och nymald svartpeppar. Servera med ett gott bröd till.