Savoykålsdolmar med svamp
Instruktioner
Svampfyllning
- Rensa svampen och skär i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna (helst teflon) eller kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i svampen som börjar sippra ut.
- När vätskan nästan är borta, tillsätt smör och låt svampen steka ca 5-10 min tills det knäpper i den och fettet klarnar.
- Strö över mjöl och rör ut mjölet bland svampen.Tillsätt vätska lite i taget under omrörning. Du kan ta mjölk och/eller grädde. Gott är att blanda en del av varje. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).
- Koka på medelvärme, tills stuvningen är slät och kokt, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Savoykålsdolmar
- Koka upp vatten med ordentligt med salt. Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet.
- Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka.
- Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan. Lägg svampfyllningen mitt på kålbladen.
- Rulla in svampfyllningen till ett paket, knyt om med steksnöre. Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar.
- Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och grädda i 175° i 20 minuter. Servera med ris eller en god grönsallad om du vill ha rätten vegetarisk.