Savoykålsdolmar med svamp

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Den här rätten är helt vegetarisk men dolmarna går givetvis lika bra att servera som tillbehör till kött, fisk eller fågel. Då kan man minska receptet. Man kan även tillsätta bacon eller fläsk till svampstuvningen då detta passa bra ihop med den söta kålen.
Ingredienser
Svampfyllning
Savoykålsdolmar
Portioner: port.
Instruktioner
Svampfyllning
 1. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna (helst teflon) eller kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i svampen som börjar sippra ut.
 2. När vätskan nästan är borta, tillsätt smör och låt svampen steka ca 5-10 min tills det knäpper i den och fettet klarnar.
 3. Strö över mjöl och rör ut mjölet bland svampen.Tillsätt vätska lite i taget under omrörning. Du kan ta mjölk och/eller grädde. Gott är att blanda en del av varje. Tillsätt salt, peppar och ev. soja (om du vill ha lite färg).
 4. Koka på medelvärme, tills stuvningen är slät och kokt, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Savoykålsdolmar
 1. Koka upp vatten med ordentligt med salt. Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet.
 2. Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka.
 3. Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan. Lägg svampfyllningen mitt på kålbladen.
 4. Rulla in svampfyllningen till ett paket, knyt om med steksnöre. Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar.
 5. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och grädda i 175° i 20 minuter. Servera med ris eller en god grönsallad om du vill ha rätten vegetarisk.