Västerbottenpaj med kantareller & bondbönor
Ingredienser
Paj
- 75gram smör
- 3dl dinkelsikt
- 1dl kesella
- 1krm salt
Fyllning
- 1,5dl vispgrädde
- 1dl mjöl
- 2st ägg
- 0,5tsk salt
- 2krm vitpeppar
- 1krm muskot
- 200gram västerbottenostriven
Kantareller & bönor
- 250gram bönorbondbönor
- 500gram kantareller
- 3msk smör
- 0,5tsk salt
- 1krm vitpeppar
Portioner:
Instruktioner
Paj
- Mixa smör och mjöl till smulor. Tillsätt kesella och salt och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Kyl i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 12-15 min.
Fyllning
- Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen utom osten. Rör sedan sist ner osten och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Kantareller & bönor
- Plocka bönorna ur ärtskidorna och förväll dem 1-2 min i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och ”ploppa” ut bönorna ur skalet.
- Rensa kantarellerna och fräs dem i 1 msk smör på medelhög värme tills all vätska dunstat bort. Höj värmen och tillsätt 2 msk smör. Stek tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och blanda i bönorna. Fördela fräset på pajen och servera.