Sparrissoppa med parmachips & oststänger
Ingredienser
- 500gram sparrisgrön
- 5st schalottenlök (ar)
- 5dl vispgrädde
- 5dl kycklingbuljong
- 1dl vitt vin
- salt
- peppar
Till servering
- 6skivor parmaskinka
- 2ark smördegfryst
- 1st äggula (or)
- 1,5dl oststark, riven
- 2nypor saltgrovt
Portioner:
Instruktioner
- Skala sparrisen och skär upp den i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
- Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Lägg parmaskivorna på en plåt och grilla dem i ugnen tills de blir krispiga. Kavla ut smördegsplattorna lite på lätt mjölat underlag. Pensla med äggula strö sedan över osten och några nypor salt. Dela varje platta i 7 delar. Skruva stängerna lite grann. Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Passa så de inte blir brända!
- Servera soppan i skålar med sparrisknopparna och parmesanchipsen som garnityr och oststängerna vid sidan om.