Ostgratinerad Japansk aubergine med tomater, basilika och vitlök

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 13
Betyg: 3.77
You:
Rate this recipe!
Dessa gratinerade auberginer är goda att äta som de är! Servera dem gärna med en god grönsallad till.
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Tvätta och dela auberginerna på längden i halvor. Snitta halvorna ytligt i ett rutmönster. Salta och låt stå i ca 20 min tills de vätskat ur sig. Torka av med ett hushållspapper.
  3. Lägg på en smord eller bakpapperklädd ugnsplåt. Pensla halvorna med olivolja. Fördela basilika, vitlök och ost över dem. Lägg tomatskivorna ovanpå.
  4. Baka i ugnen ca 20 min. Höj ugnen till 300 grader grill och gratinera dem tills de fått lite färg, ca 5 min. Ät direkt!

ostgratinerad-japanese-aubergine-m-tomat-bred

 

Japansk aubergine

Denna sort går även under namnet Long chinese. Dess kännetecken är den tunna långa, ibland skruvade formen och den lila färgen. Den kan bli upp till 45cm lång och 5cm i diameter. Av alla auberginesorter har denna den sötaste och mildaste smaken och den är inte alls bitter, som den västerländska, så du kan använda den direkt utan att låta den dra i salt först. Köttet är vitt, halvfast och de är nästintill kärnfria.

Kinesisk aubergine kan tillagas som vanlig aubergine genom t.ex. stekning, grillning, ugnsbakning eller tillsättas i grytor med andra grönsaker eller kött. Eftersom de är extra porösa suger de lättare upp marinader och man kan minska mängden av detta vid tillagning. Man kan med fördel även steka dem med citronsaft eller balsamvinäger i stället för olivolja om man vill hålla nere på kalorierna.aubergine-long-chinese