Apelsinsallad med Purpur- och Piccolinibasilika
Ingredienser
- 4st apelsin (er)eller valfri god citrus
- 150g valnötskärnor
- 0,5dl Olivolja
- 2msk honung
- 0,5krk basilikaPiccolini- (grekisk)
- 0,5krk basilikaRöd
- 1nypa flingsalt
- svartpepparnymald
Portioner:
Instruktioner
- Skala och filea apelsinerna och lägg upp på ett stort fat.
- Blanda ihop olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar. Ringla över apelsinerna.
- Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.
- Strö över blad av de två olika basilikasorterna. Servera.
Grekisk basilika, eller Piccolini- som den också kallas, har mindre blad, men påminner i smaken om vanlig basilika. Den runda bollformade plantan är mycket dekorativ. Den är perfekt till fisk- och kötträtter, pasta, sallader, såser, går utmärkt ihop med tomater och milda ostar. Den är även fin att göra te på.
Purpurbasilika, eller röd basilika, har en stark, lite kryddig smak och passar likt den gröna basilikan till de flesta kött och pastarätter, i såser och till allt som innehåller tomat. De stora röda bladen är populära som dekoration.