Bohusländsk äggost med björnbärssylt

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Äggost är Bohusläns landskapsrätt och en personlig favorit som äts flera gånger under sommaren. Från början åts denna rätt till sill och då var det inget socker i receptet. Alla familjer har sitt eget recept och man kan använda filmjölk istället för gräddfil. En del ersätter en del av mjölken med vispgrädde. Det finns särskilda äggostformar med hål och vackra mönster som används till detta men har man ingen sån funkar ett durkslag med lite större hål lika bra.
Ingredienser
Äggost
Björnbärssylt
Portioner: portioner
Instruktioner
Äggost
 1. Blanda socker och vaniljsocker i en skål. Hetta upp mjölken i en kastrull, det får inte koka.
 2. Vispa ihop gräddfilen och äggen och tillsätt till den heta mjölken. Låt allt sjuda (men inte koka). Rör hela tiden med en slev så inte mjölken bränner fast.
 3. Efter ca 15 min (eller vid ca 92-94 grader) börjar blandningen koagulera och skära sig. Rör en stund till och ta sen av plattan. Lägg på ett lock och låt vila ca 15 min.
 4. Ställ en äggostform eller sil med lite större hål på en djup tallrik eller skål. Ta upp äggostblandningen med en hålslev och lägg ett lager på ca 1 cm. Sockra lite. Upprepa tills du fått upp all äggostmassa ur kastrullen. Lägg över plastfolie och ställ på kyl i minst 6 timmar.
Björnbärssylt
 1. Koka ihop björnbär och socker i en kastrull, ca 20 min på medelvärme. Skumma av under tiden det kokar. Häll upp sylten i rengjorda burkar, sätt på locket och låt kallna. Förvara det som blir över i kyl.
Servering
 1. Lägg ett fat över äggosten och vänd den upp och ner. Servera äggosten med den nygjorda sylten.