Bohusländsk äggost med björnbärssylt
|
Ingredienser
Äggost
- 3liter mjölkstandard
- 9st ägg
- 3dl gräddfil
- 1dl socker
- 2tsk vaniljsocker
Björnbärssylt
- 500g björnbärfärska
- 4dl syltsocker
Portioner: portioner
Instruktioner
Äggost
- Blanda socker och vaniljsocker i en skål. Hetta upp mjölken i en kastrull, det får inte koka.
- Vispa ihop gräddfilen och äggen och tillsätt till den heta mjölken. Låt allt sjuda (men inte koka). Rör hela tiden med en slev så inte mjölken bränner fast.
- Efter ca 15 min (eller vid ca 92-94 grader) börjar blandningen koagulera och skära sig. Rör en stund till och ta sen av plattan. Lägg på ett lock och låt vila ca 15 min.
- Ställ en äggostform eller sil med lite större hål på en djup tallrik eller skål. Ta upp äggostblandningen med en hålslev och lägg ett lager på ca 1 cm. Sockra lite. Upprepa tills du fått upp all äggostmassa ur kastrullen. Lägg över plastfolie och ställ på kyl i minst 6 timmar.
Björnbärssylt
- Koka ihop björnbär och socker i en kastrull, ca 20 min på medelvärme. Skumma av under tiden det kokar. Häll upp sylten i rengjorda burkar, sätt på locket och låt kallna. Förvara det som blir över i kyl.
Servering
- Lägg ett fat över äggosten och vänd den upp och ner. Servera äggosten med den nygjorda sylten.