Fikonkaka med portvin
Ingredienser
Topping
- 25gram smör
- 250gram kesella
- 1dl florsocker
- 1tsk vaniljsocker
- 1st apelsin (er)rivet skal
Garnering
- fikontorkade
- apelsin (er)
- kumquats
- kanelstänger
Portioner:
Instruktioner
Fikonkaka
- Finhacka fikonen och lägg dem i en skål. Hetta upp vinet och häll det över. Låt dra någon timme.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en ugnssäker form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter.
- Vispa smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och rör ner i smeten. Blanda citronskal och fikon.
- Häll över smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt svalna.
Topping
- Smält smöret och låt det svalna. Rör ner kesellan, florsocker, vaniljsocker och apelsinskal. Ställ krämen på kylen. Bred krämen över den kalla kakan och förvara den i kylen. Garnera gärna med torkade fikon, apelsiner, kumquat och sönderbrutna kanelstänger.