Grillad calçot-lök med Salvitxada

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner: port.
Instruktioner
 1. Lägg hel röd paprika, chili och vitlöksklyftor på en bakplåt och rosta i 10 minuter.
 2. Ta bort chili och vitlök, vänd paprikan och sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 20 minuter.
 3. Skala och kärna ur tomaterna. Ta bort stjälk och skal från chilin och tryck ut den bakade vitlöken ur skalet.
 4. Ta ut paprikorna. Låt ligga i några minuter. Ta bort skalet, stjälkarna och kärnorna och lägg paprikorna tillsammans med alla andra ingredienser, förutom bröd, vinäger och hälften av olivoljan, i en skål. Mixa med en mixer till en slät smet.
 5. Tillsätt brödet för en fastare konsistens och mixa. Tillsätt mer olja under processen om det behövs. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
 6. Grilla lökarna hela på grill eller i ugn tills svärtade och mjuka. Skala av yttersta lagret och ät dem med såsen.


Calçot lök

Calçot är en korsning mellan salladslök och purjolök, och är en av de populäraste grönsakerna i den spanska regionen Katalonien. Här hålls varje år en festival, Calçotada, när calçot-löken skördas.

Enligt tradition ska calçot grillas över öppen eld med grenar från vinrankor. Man lägger hela löken (med jord och allt!) på grillen och kör på tills de blivit riktigt mörka och nästan kolsvarta. Därefter packas de i tidningspapper. När de grillade calçot-lökarna ska ätas dras det förkolnade lagret försiktigt bort. Inuti är löken saftig, aromatisk, söt och smakrik.

Grillad Calçot äts ofta med Romesco eller Salvitxada (Salsa de Calçots), en sås gjord på rostad mandel, hasselnöt, paprika, tomat och vitlök. Ingredienserna mosas till en grov pasta som sedan blandas med en skiva rostat vitt bröd, vinäger, persilja, salt, peppar och olivolja. Calçot-lökarna kan sedan doppas i såsen.

Calçot-löken får sin vita, söta stjälk av att jord kupas om lökskottet när det växer ute på åkern – metoden kallas calçar. Därför har calçot-löken ofta mer jord på sig än t.ex. purjolök.

Lamuyo® paprika

Lamuyo® paprika är en sötare och betydligt större (ca 350g styck) variant av paprika som är populär i matlagning och sallader runt medelhavet. Den har tjockt, glansigt skal och är väldigt saftig, krispig och söt.

Den gröna har en mild och söt smak utan beskan som grön vanligen har och den röda är intensivt söt med en aning syra som ger den mycket smak. Denna mycket stora medelhavspaprika är utmärkt för grillning, wokning eller för användning i ugnsrätter. Skalet är lätt att ta bort efter rostning, vilket gör denna paprika attraktiv för de flesta.

Lamuyo® paprika har en diameter på 10-15 cm, en längd på cirka 20 cm och en vikt på i genomsnitt 300g.