Köttfärspaj med svamp, tomater och oregano
Ingredienser
Fyllning
- 300g nötfärs
- 250g champinjonerfärska, skivade
- 1st gul lök (ar)stor, finhackad
- 3klyftor vitlök (ar)pressade
- 1st buljongtärning
- 2msk tomatpuré
- 2msk ketchup
- 0,5msk sojakinesisk
- 0,5dl vatten
- salt o peppar
- 1krk oreganofärsk, hackad (spara lite till dekoration)
- smörtill stekning
Äggstanning
- 2st ägg
- 2dl vispgrädde
- 2dl ostriven, lagrad
Topping
- 250g tomat (er)små i blandade färger, halverade
Portioner:
Instruktioner
Pajskal
- Sätt ugnen på 200°.
- Hacka samman smör och mjöl för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ i frysen 10 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Fyllning
- Skala och finhacka löken. Fräs löken och champinjonerna i matfettet i en stor stekpanna.
- Lägg i färsen. Dela sönder köttet med en trägaffel. Stek under omrörning tills färsen fått fin färg
- Tillsätt vatten, tomatpuré, ketchup, soja och buljongtärning. Koka i ca 3 minuter. Smaksätt köttfärssåsen med oregano, pressad vitlök, salt och peppar. Häll över fyllningen i pajskalet
Äggstanning
- Blanda alla ingredienserna och häll över i pajskalet
- Grädda i ugnen tills äggstanningen har stannat, ca 30-40 minuter. Lägg på de halverade tomaterna mot slutet ( sista 10 min).
- Garnera med färsk oregano vid servering. Servera med en god grönsallad!